Hipertansiyon

Yayınlayan: Berna Çil
Kategori: Makaleler
hipertansiyon hastalığında beslenme

Hipertansiyon: kan basıncının normalden yüksek değerlerde olması durumudur.

Kan basıncı: kanın damar içerisinde n damarın çeperine yaptığı baskıdır. Normal olan 120-130mm Hg-70-80 mmHg dır. 140mmHg ve 90 mmHg yı geçtiğinde hipertansiyon denilir. Hipertansiyon kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini 4 kat arttıran bir faktördür. Ağırlığı ideal kilosunun %20 üzerinde olan kişilerde hipertansiyona yakalanma riski 2 kat artmaktadır. Kan basıncını sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, lipitler (yağlar) etkilemektedir.

  • Tuz tüketiminizi sınırlayınız.
  • Tuzlu besinleri; turşu, salamura, tütsülenmiş gıdalar,..vb tüketmeyiniz.
  • Sucuk, salam, sosis vb. tüketmeyiniz.
  • Yemeklerinize tuz eklemeyiniz.
  • Asitli içecekler, soda vb. tüketmeyiniz.
  • Vücut ağırlığınızı ideal ağırlığınıza yakın tutunuz.
  • Alkol tüketmeyiniz.
  • WHO nün günlük tuz alımı için belirlediği 4-6 gr. dan fazla tuz tüketmeyiniz.
  • Tuz yerine limon, maydanoz, sumak, dereotu gibi tuz eksikliğini hissettirmeyecek besinler kullanınız.
  • Katı yağ tüketmeyiniz.
  • Hazır gıda tüketmeyiniz.
  • Fast food beslenmeyiniz.
Yazar: Berna Çil

Bir cevap yazın

*

code