Detoks

Yayınlayan: Berna Çil
Kategori: Makaleler
detoks

Vücuttaki toksinlerin atılması amacıyla bazı besinlerin tüketilmemesi durumudur. Amaç sindirim sisteminde asitliği arttırıcı besinlerle toksin miktarını arttıracak besinlerin alımının azaltılması / tamamen kaldırılması ile bedenin dinlendirilmesi olsa da kilo kaybı oluşmaktadır. Yani aslında amaç kilo kaybı oluşturmak değil bir arınma yenilenme süreci olsa da yan etki oalrak kilo kaybı görülmektedir.

Stres durumlarında; sıkıntı, üzüntü, öfke,…vb vücuttaki kaslar kasılır. Kan akımı gerekli miktarda ulaşması gereken noktalara ulaşamaz, kan akımı azalır. Serbest radikal oluşumu artar. Bu durumun en belirgin göstergesi ciltte solukluk, sivilce, lekelenmelerdir, ayrıca stres durumlarında gaz sıkıntısı, sindirim problemleri, kabızlık gibi durumlar oluşabilmektedir.

Detoks Yapmaması Gerekenler

  • Hamileler, emzikliler.
  • Hipertansiyon hastaları, hipotansif kişiler.
  • Diyabet hastaları
  • Çocuklar
  • Diyaliz hastaları
  • Kalp yetmezliği, Böbrek yetmezliği, Karaciğer yetmezliği olan kişiler.
  • Kanser hastaları
  • Kısa zaman önce operasyon geçirmiş olan kişiler
  • Anemik kişiler

Detoks’un Yararları

  • Organları dinlendirir
  • Dolaşımı hızlandırır
  • Sakinleştirir
  • Enerjiyi arttırır
  • Depresyonun önlenmesinde
  • Cilt güzelleşir
  • Toksik maddeler uzaklaştırılır
  • Barsak çalışması düzenlenir
  • Bağışıklık artar

Detoks Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Günde 2,5 – 3 Litre su içiniz.
  • Kafein içeren içeceklerden uzak durunuz. (Kahve, Kola vb.)
  • Alkol tüketmeyiniz.
  • Sigara içmeyiniz veya minimize ediniz.
  • Asitli, gazlı içecekler, hazır meyve suları tüketmeyiniz.
  • Sebze ve meyve suları ağırlıklı bir diyettir, bazen çiğneme fonksiyonu olmadan sadece sıvı tüketimi ile yapılabilir.
  • Şeker ve şekerli hiçbir gıda tüketmeyiniz.
  • Tuzu azaltın.
  • Tüm et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, ekmek-tahıl gurubu besinler diyetten çıkarılır.
  • Bazı sebzeler diğerlerine göre tercih edilir: bürüksel lahanası, brokoli, lahana, karnabahar, taze fasulye, bezelye, kabak, zencefil, enginar, kereviz, maydanoz, karahindiba bunlarda bazılarıdır.
Yazar: Berna Çil

Bir cevap yazın

*

code