İnce barsağın Gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen hassasiyeti, alerjisidir. İnce barsakta emilimi sağlayan villusların kıvrımlarının tahrip olarak azalıp küçülmesi sonucu alınan besinler emilemez hale gelir, besin yetersizliği oluşur. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve bunlardan üretilen hiçbir besin tüketilemez.
Çölyak Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Hiçbir şekilde glutenli besinler ile glutensiz besinler temas etmemelidir. (Aynı tezgahta temizlik yapılmış bile olsa hazırlanmamalıdır.)
- Ev dışı ortamlarda salata vb tüketirken içerisine giren en ince galeta bile salatada gluten bulaşı yaratabilir ve hasta için sıkıntı yaratır. Bu nedenle her yerde yediğiniz her yemeğin içerisine giren besinlere son derece dikkat etmeli, bilinçli olmalıdır.
- Etiketsiz gıdalar tüketilirken çok dikkatli olunmalıdır, eğer şüphe varsa tüketilmemelidir.
- Ülkemizde mısır ekmeği denilen ekmeklerin içerisinde mutlaka buğday unu kullanılmaktadır. Zaten buğday ürünü satan bir yerden glütensiz ürün alınmamalıdır. Evde kendiniz yapabilir veya glütensiz ürün satan yerlerden alım yapabilirsiniz.
Gluten intoleransı seviyesi kişiden kişiye değişebilmektedir, bu nedenle hastalığınızın tedavisinde doktor ve diyetisyeninizle birlikte bir tedavi süreci planlamalısınız.