Ergenlik çağı 12-18 yaş grubunu içerir. Kızlar 11-12 yaş, erkekler 11-14 yaş civarında ergenliğe girmektedir. Büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu bu dönemde besin ihtiyaçları da artmaktadır. Dönemin etkisiyle, sosyalleşme, uyum, psikolojik değişimler nedeniyle ergenlerin beslenme alışkanlıklarında değişiklikler olmaktadır.
Ailelerin baskıcı olmadan, inatlaşmadan gençlere beslenme tercihleri hakkında yol gösterici olması gereklidir, çünkü bu dönem hızlı büyümenin artık sonlarıdır ve yapılacak hatalar boy, kilo , hastalıklara yatkınlık durumunu ilerleyen yaşamında etkileyecektir.
Vejeteryanlık gibi farklı beslenme tarzlarına eğilim veya tercih oluşabilir. Bu durumlarda mutlaka doktor ve diyetisyeninizle tahlil sonuçları doğrultusunda bütüncül bir beslenme planlaması yapılmalıdır.
- Genç kızlarda bu dönmede en önemli gereksinim DEMİR ihtiyacının artmasıdır. Günlük ihtiyaç 15 mg’dır.
DEMİR: kırmızı et, beyaz et, yumurta, organ etleri( ciğer vb), kuru baklagiller, pekmez (keçiboynuzu), ıspanak, brokoli, kaju, fındık, üzüm gibi besinlerde bulunur. - Demir emilimi açısından en önemli bileşen C VİTAMİNİ ihtiyacı artar. C vit: tüm çiğ sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunur. Limon, portakal, kivi, vb.
- PROTEİN ihtiyacı büyüme gelişmenin hızına paralel olarak artar. Kırmızı et, beyaz et, yumurta, süt ve süt ürünleri, tofu, kuru baklagiller protein açısından zengin besinlerdir.
- KALSİYUM: süt, yoğurt, peynir, kefir, yumurta, yağlı tohumlar (ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam, chia tohumu, fındık vb), koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, , roka vb)
- İyot tüketim miktarı önemlidir. İyotlu tuz kullanımı tercih edilmelidir. Ancak fastfood beslenme eğilimi gösteren gençlerde tuz tüketim miktarı çok artar, dikkatli olmak gerekir.
- Anoreksiya nevroza, bulumia nevroza, ortoreksiya nevroza gibi beslenme temelli hastalıklar, obezite bu yaşlardaki beslenme bozuklukları ile temeli atılan hastalıklardır. Gençle iletişimde olmak, beslenmesini, atıklarını kontrol altında tutmak ebeveynler için önemli bilgi kaynaklarıdır.
- Bu dönemde spor yapan gençlerin beslenmesi, yaptığı sporun özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle spor yapan gençlerin mutlaka diyetisyen desteği alması gerekir.
- Gençlerin enerji günlük ihtiyacının %55’i karbonhidrattan, %30’i yağdan, %15’i proteinden gelmelidir.
Bütüncül beslenme planlamasının, ergen bireyin tercih ve ihtiyaçlarına göre yapılması bu dönem beslenmesi için en doğru yaklaşımdır.