Kadınların Özel Günlerinde Beslenmeleri

Yayınlayan: Berna Çil
Kategori: Makaleler
regl dönemi beslenme

Kadınların çoğunun kabusudur :”adet öncesi dönem”. Bu dönemde değişen, yabancılaşan, kontrolünüzden çıkan bir başka beden olur sanki vücudunuz. Bacaklar ağrımaya başlar, göğüsler ve karında şişkinlik -gerginlik olur, sivilceler çıkar, barsaklar çalışmalarını yavaşlatır, kabızlık oluşur, nedensiz sinirlilik hali olur. Kanamaların başlamasıyla bu etkiler yavaş yavaş çekilmeye azalmaya başlar. Ancak her ay tekrar tekrar yaşanan bu sıkıcı değişiklikleri azaltmanın yollarından biri de bu döneme özel beslenme.

Beslenmeniz genellikle kötü alışkanlıklarla dolu, zararlı besinler üzerine kurulu ise bu dönemdeki sıkıntıları aşmak pek mümkün olmayacaktır. Genellikle sağlıklı beslenmek her zaman en doğru seçim olmakla birlikte bu özel günler öncesi ve sırasında da bellli başlı bazı beslenme şekillerini tercih etmek faydalı olacaktır.

Bu dönemdeki en büyük sıkıntı vücutta tutulan sıvı miktarının artması, bir başka deyişle ödem oluşmasıdır. Ödem oluşumunu minimize edebilmek için tuz ve tuzlu gıdaların alımını azaltmak gerekir. Tuz, turşu, salamura, konserve, salça, tütsülenmiş, raf ömrü olan besinler den uzaklaşmak gerekir. Ayrıca ödem söktürücü bazı bitkilerin tüketimi arttırılarak ödemlerle mücadele edilebilir. Maydanoz, kekik, ananas, nane, roka ödemlerle mücadelede destek olabilecek besinlerdendir.

Hormonlardaki değişiklikler nedeniyle oluşacak sinirlilik hali için sakinleştirici bitki çayları faydalı olabilir. Rezene çayı, melisa çayı, ada çayı bunlardan bazılarıdır. Ayrıca açık havada yürüyüş yapmak, sporu yaşam şekli haline getirmek gerekir. Günlük hayatta bolca tüketilen kahve , çay gibi kafeinli içecekleri bu dönemlerde limonlu ıhlamur, bitki çayları, maden suyu gibi içeceklerle değiştirebilirsiniz.

Demir ve magnezyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir. Karaciğer, kırmızı et, yumurta, kuru baklagiller, ıspanak demir açısından zengin besinlerdir. Demir kaynağı olan besinlerin C vitamini açısından zengin besinlerle birlikte tüketilmesi demir emilimini arttırmaktadır. Magnezyum miktarı azaldığında şekerli besinlere eğilim artar, yorgunluk, halsizlik, bitkinlik, sinirlilik hali oluşur. Bu nedenle adet dönemlerinde magnezyum alımını da arttırmak gereklidir. Sert kabuklu meyveler, badem, fındık, yer fıstığı, ceviz, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler magnezyum açısından zengindir. B vitaminleri de sinir sistemi üzerinde etkili olduklarından eksikliklerinde depresif davranışlar, depresyon ortaya çıkabilir. Bu nedenle B vitaminleri alımı her zaman önemlidir. Dengeli ve sağlıklı besin tüketimi ile eksiklik oluşmayacaktır.

Azalan barsak hareketleri nedeniyle kabızlık sorunu ortaya çıkar, ancak bu durum daha çok adet öncesi dönemde söz konusudur. Adet dönemi başladığında barsaklar düzelir ve kabızlık sorunu azalır. Kabızlık sorununu azaltmak için bol su tüketimini azaltmamak, posalı basinleri (meyveler, sebzeler, tam tahıllar vb.) beslenmemizde eksik etmememiz gerekir.

Çok katı, zorlayıcı diyetleri bu dönemlerde bırakmak gerekebilir. Vücutta artan kayıplar nedeniyle hastalıklara yakalanma ihtimali artabilir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır.

Yazar: Berna Çil

Bir cevap yazın

*

code