Kalsiyum

Yayınlayan: Berna Çil
Kategori: Makaleler
kalsiyum

Vücudumuzdaki kemikleri ve dişleri oluşturan ve onları güçlü ve sağlıklı tutan gerekli bir elementtir.Vücudumuzda bulunan kalsiyum’un %99’u kemiklerimiz ve dişlerimizde yer almaktayken geri kalan %1’lik oran ise kan pıhtılaşmasını sağlayan, eklemleri yapılandıran, kalp atışlarını düzenleyen ve sinir sisteminin onarılmasına yardımcı olan yumuşak dokularda ve kanda bulunmaktadır. Bu %1’lik kısım bir çok işe yarar:

1) sinir iletimini düzenler
2) kasların kasılmasını ve kalp ritmini kontrol eder
3) kanın pıhtılaşmasını sağlar

Özellikle kemik yapımının hızlı bir şekilde devam ettiği ergenlik döneminde, bebeğin rahim içinde gelişmekte olduğu gebelik döneminde, bebeğin annesini emerek büyüdüğü emzirme döneminde ve kemik yapılarının nispeten hızlı bir şekilde “erime” riskinin arttığı menopoz döneminde bedenin kalsiyum dengesinin korunması olağanüstü önem taşır. Bu dönemlerde kız çocuğununun ya da kadının günlük alması gereken miktar 1500 miligrama kadar çıkabilir. Araştırmacılar, özellikle genç yaşlarda bol kalsiyum alınmasının, ileri yaşlarda osteoporoz riskini azalttığını belirtiyorlar

Yaşla birlikte kalsiyum emilimi azalır. Eğer 65 yaşın üzerindeyseniz D vitamini yapımı da azalmıştır. D vitamini, kalsiyumun kemiklere ulaşması için gerekli bir vitamindir.

Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri kalsiyum açısından özellikle zengindir. Birçok kadın şişmanlatıcı olduğu varsayımıyla, süt ürünlerinden kaçınır. Kaygınız buysa, şunu düşünün: kaymağı alınmış sütten yapılan süt ürünleri, tam yağlı sütten yapılan yüksek kalorili ürünlerle aynı miktarda ya da biraz daha fazla kalsiyum içermektedir.Diğer kalsiyum kaynakları arasında konserve som balığı ve sardalye (kılçıklarıyla birlikte), brokoli, lahana, ıspanak gibi koyu yeşil sebzeler, fasulye, küçük kuru fasulye, benekli fasulye, soya ve börülce gibi fasulyeleri içerir. Özümseme farklılıkları nedeniyle, lif açısından zengin sebzelerde muhtemelen vücudunuzun kullanabileceği daha az kalsiyum vardır. Bu nedenle, lif açısından zengin bir diyet uyguluyorsanız, kalsiyum açısından zengin başka gıda kaynaklarını dahil etmeye dikkat edin.

GEREKSİNİMLER:

 

0-6 ay 210 mg
7-12 ay 270 mg
1-3 yaş 500 mg
4-8 yaş 800 mg
9-18 yaş 1300 mg
19-50 yaş 1000 mg
51 yaş üzeri 1200 mg

Erişkin kemik kitlesinin %50’sinden fazlası ergenlikte oluşur, bu nedenle bu dönemde yeterli kalsiyum alımı önemlidir.

Kalsiyum D vitamini olmadan vücut tarafından emilemez. Bu nedenle de, vücudumuzda D vitamini yeterli miktarda olmadığı müddetçe kalsiyum takviyesi faydalı olmayacaktır.

Eksikliği halinde, dilde, dudaklarda, parmaklarda duyu değişiklikleri, kaslarda ağrı ve kramplar görülür. Kalp de bir kas olduğu için kalsiyum metabolizmasından çok etkilenir. Uzun süreli kalsiyumdan fakir beslenme, kemiklerin zayıflaması gibi bir sonuç yaratır. Kalsiyumun kandaki düzeyinin gerektiğinden fazla olması hali, genellikle, paratiroid bezinin hastalıklarında görülmektedir. Hafif dereceli yükselmeler, fazla bir belirti vermez. Bu hastalarda sık böbrek taşları görülür. Kalsiyum yükseldikçe kas güçsüzlüğü, böbrek kireçlenmesi, kemiklerde gereğinden fazla kireç toplanması gibi durumlar belirir.

Sigara kullanımı, çay tüketimi, alkol tüketimi, kola tüketimi kalsiyum emilimini etkilediğinden, yeterince kalsiyum alındığı düşünülse bile bu tür tüketimler emilimi ve vücutta kullanımı etkilemektedir.

En iyi kalsiyum kaynakları mg/100 gr
inek sütü 122
Yoğurt 120
Beyaz Peynir (yağlı) 162
Beyaz peynir (yağsız) 96
Beyaz peynir (Edirne) 430
Krem Peynir 80
Çökelek 505
Kaşar 700
Süt tozu 950
Üzüm Pekmezi 400
Asma Yaprağı 392
Ebegümeci 250
Badem 234
Soya Fasulyesi 226
Fındık 209
Roka 205
Maydanoz 203
Nane 200
Madımak 165
Nohut 150
Antep Fıstığı 131
Barbunya 128
Susam 120
Yazar: Berna Çil

Bir cevap yazın

*

code