Hipertansiyon: kan basıncının normalden yüksek değerlerde olması durumudur.
Kan basıncı: kanın damar içerisinde n damarın çeperine yaptığı baskıdır. Normal olan 120-130mm Hg-70-80 mmHg dır. 140mmHg ve 90 mmHg yı geçtiğinde hipertansiyon denilir. Hipertansiyon kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini 4 kat arttıran bir faktördür. Ağırlığı ideal kilosunun %20 üzerinde olan kişilerde hipertansiyona yakalanma riski 2 kat artmaktadır. Kan basıncını sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, lipitler (yağlar) etkilemektedir.
- Tuz tüketiminizi sınırlayınız.
- Tuzlu besinleri; turşu, salamura, tütsülenmiş gıdalar,..vb tüketmeyiniz.
- Sucuk, salam, sosis vb. tüketmeyiniz.
- Yemeklerinize tuz eklemeyiniz.
- Asitli içecekler, soda vb. tüketmeyiniz.
- Vücut ağırlığınızı ideal ağırlığınıza yakın tutunuz.
- Alkol tüketmeyiniz.
- WHO nün günlük tuz alımı için belirlediği 4-6 gr. dan fazla tuz tüketmeyiniz.
- Tuz yerine limon, maydanoz, sumak, dereotu gibi tuz eksikliğini hissettirmeyecek besinler kullanınız.
- Katı yağ tüketmeyiniz.
- Hazır gıda tüketmeyiniz.
- Fast food beslenmeyiniz.